75 000 българи и румънци са пристигнали в страната само за миналата година

Германия се готви да приеме нови правила за имигрантите от Европейския съюз. Предвиждат се строги мерки при опит за източване на социалната система. Ще има наказания за провинилите се, сред които временна забрана за влизане в страната.

 

Германското правителство прие междинен доклад, очертаващ мерки, в случай че европейски граждани бъдат заловени да злоупотребяват с правата си в рамките на правилата за свободно движение на хора. Мерките включват забрана за връщане на наказаните в Германия за определен период.

 

Обмисля се и въвеждане на максимален срок, в който имигрантите трябва да намерят работа.

 

Отварянето на пазара на труда в ЕС за България и Румъния, предизвика сериозни притеснения в редица западни държави. Те смятат, че социалният туризъм може да натовари финансово бюджетите им.

 

Официалната статистика на Германия сочи, че само за миналата година имигрантите от България и Румъния са били 75 000 души. Безработицата сред тях обаче е сравнително ниска - едва 7%.

 

Дори и тези, които са без работа не смятат да се връщат в България. Те са готови да живеят в лоши условия, но предпочитат да са в Германия, а не у нас.

 

Окончателният доклад на германското правителство трябва да е готов в началото на лятото.