По закон чакащите могат да получат орган само от свои кръвни роднини

Нова надежда за стотиците българи, които чакат животоспасяваща трансплантация - пациентски организации искат да се разреши даряването на органи между хора, които не са роднини. Възможна ли е обаче подобна промяна и има ли риск от търговия с органи?

 

Владислав от три години чака за нов бъбрек. След като става ясно, че майка му не може да му бъде донор заради здравословни проблеми, надеждата остава в баща му. 

 

У нас по закон чакащите могат да получат орган само от свои кръвни роднини. Затова Владислав и близките му откриват друг пациент с подобен проблем в Турция. Договарят се да си разменят донорите – бащата на Владислав да даде бъбрек на другия болен, а младият мъж да вземе орган от чуждия роднина.

 

Владислав и още стотици пациенти като него настояват да се разреши подобна размяна на органи и у нас. Според юристите обаче рисковете са сериозни.

 

По отношение на починалите донори - вече се обсъжда вариант всеки да заявява изрично желанието си да дарява органи приживе и след смъртта да не се търси мнението на близките. Откога могат да влязат в сила подобни промени обаче - все още не е ясно.