Причината – Киев не платил за доставките от 2013 г.

От днес „Газпром” вдига цената на газа за Украйна с над една трета. От газовия гигант посочват, че увеличението следва от това, че Киев не е изпълнил задълженията си по погасяването на дълга за доставките през 2013 година.

 

Междувременно, кризата в Украйна и отношенията с Русия са сред основните теми на започващата днес среща на НАТО в Брюксел. Външните министри на страните от Алианса ще обсъдят възможностите за оказване на помощ на Украйна. Очаква се те да заявят и подкрепата си за съюзниците от Източна Европа.

 

Това е първата среща на ниво външни министри на 28-те страни членки на НАТО, след като Русия пое контрола над Крим.

 

Междувременно стана ясно, че руският президент e наредил частично изтегляне на руски войници от източната граница на Украйна. Владимир Путин е уведомил за това в телефонен разговор канцлера на германия Ангела Меркел.

 

По-рано Украйна осъди посещението в Крим на руския премиер Дмитрий Медведев. Говорител на външното министерство в Киев заяви, че визитата на високопоставената руска делегация представлява грубо нарушение на международното право. За да посетят Крим, чужденците вече трябва да си извадят руска виза, обявиха още от Министерството на външните работи в Москва.