„Газпром” вдига цената на газа за Украйна с над 40%

НАТО обяви, че прекратява официалните си отношения с Русия заради действията й в Крим.


„Спираме всички форми на гражданско и военно сътрудничество”, се казва в изявление Алианса, след среща на външните министри в Брюксел.


Същевременно „Газпром” вдига цената на газа за Украйна с над 40 процента. Вместо досегашните 268 долара за 1000 кубически метра, Киев ще трябва да плаща 385. Увеличението не е неочаквано. Вчера изтече временното намаление на цените, които Москва договори с предишния президент и свой съюзник Виктор Янукович.


По-високите цени на газа са сред най-сериозните проблеми на украинската икономика, която според оценката на новата власт в Киев, ще фалира без значителна помощ отвън.


Междувременно в Брюксел външните министри на страните от НАТО обсъждат възможностите за оказване на помощ на Украйна. Още в началото на срещата стана ясно, че Алианса не вярва, че Русия изтегля войските си от границите с Украйна - нещо, в което президентът Путин увери германския канцлер Ангела Меркел.


„За съжаление не мога да потвърдя, че руснаците се изтеглят. Не виждаме такова нещо. Има голямо струпване на войски, което по никакъв начин не допринася за намаляването на напрежението”, обяви Андерс Фог Расмусен – генерален секретар на НАТО.


В Украйна, новата власт също прави опити да успокои обстановката. Парламентът гласува за разоръжаването на отрядите, формирани по време на протестите срещу предишното правителство.


„Украинският народ иска ред. Оръжие трябва да носят само армията, Националната гвардия и органите на реда”, обясянва Олександър Турчинов, и.д. президент на Украйна.


Вотът дойде след поредния инцидент с крайнодясната фракция Десен сектор. В хотела, в който е щаба на организацията снощи избухна стрелба. Бяха ранени трима души, а полицията откри оръжие в хотелските стаии. Десен сектор и няколко други формации, които участваха в свалянето на предишната власт отказват да се разоръжат. Преди няколко дни те опитаха да нахлуят в парламента, искайки оставката на вътрешния министър.