Обявиха тревога по цялото тихоокеанско крайбрежие на Централна и Южна Америка

Най-малко шестима души са загинали, след като мощно земетресение с магнитуд 8,2 разтърси бреговете на Чили. Обявена е тревога за цунами по цялото тихоокеанско крайбрежие на Централна и Южна Америка. Очаква се приливната вълна да достигне и Хавайските острови днес следобед (българско време).

 

Трусът е бил на едва 10 километра под морското дъно и е станал в 23:46 часа по Гринуич във вторник. Епицентърът е на 86 км северозападно от минното пристанище Икуикуе, близо до границата на Чили с Перу.

 

45 минути след труса приливна вълна с височина от два метра е връхлетяла северното крайбрежие на Чили. Предприета е евакуация на населението там, защото се очакват още по-високи вълни. Властите съобщават за прекъснато електрозахранване, пожари и свлачища. Хиляди жители са напуснали домовете си след мощното земетресение.

 

Президентът на страната Мишел Бачелет обяви зона на природна катастрофа в северната част на Чили, в районите до границата с Перу, които са най-силно засегнати от земетресението.

 

Трус с подобни мащаби има потенциала да породи катастрофални вълни, съобщават от Тихоокеанския център за предупреждения за цунами. Последното мощно земетресение в Чили беше през 2010 г. Тогава трус с магнитуд 8,8 уби 524 души и разруши 220 000 сгради.