Обявена е тревога за опасност от цунами, а населението се евакуира към вътрешността на страната

Второ мощно земетресение разтърси Чили в рамките на 2 дни. Трус с магнитуд 7,8 по Рихтер предизвика нова евакуация на крайбрежните зони и предупреждение за опасност от цунами. 

 

Епицентърът отново е край северните брегове на Чили, в близост до границата с Перу.  

 

В градовете по крайбрежието отново прозвучаха сирените за опасност от цунами. След като 2-метрова вълна достигна брега, предупреждението беше свалено. Въпреки това отново хиляди хора се евакуираха от крайбрежието и прекараха нощта на открито.

 

Президентът Мишел Бачалет, която беше на посещение в засегнатите от вчерашния трус провинции, също беше евакуирана.

 

Общо около 1 милион души се изтеглиха от крайбрежието заради вчерашното голямо земетресение. Трусът с магнитуд 8.2 нанесе поражения на 2600 къщи в няколко града близо до границата с Перу. Около 40 хиляди домакинства са без ток. Въпреки силата на земетресението жертвите са шест. Според властите това се дължи на добрата подготовка на страната, където силните земетресения не са рядкост.

 

Важната инфраструктура не понесе големи щети. Чили е най-големият производител на мед в света и след трусовете метала поскъпна на борсите. Правителството обаче обяви, че мините не са засегнати и няма да има забавяне на доставките.