Усеща се недостиг на квалифицирани кадри заради сезонността на работата, коментират хотелиери

През последните няколко месеца се коментира числото от над 100 000 работници, които са необходими за цялото Черноморие, като 2/3 от тях – над 75 000, са необходими да се осигури качествено обслужване на гостите по южната му част. На практика днес в бургаски регион започва туристическият сезон. В следобедните часове на летището в Сарафово ще кацнат първите израелски туристи.

 

„Няма опасност хотели да не отворят този сезон заради липсата на персонал. Никога не е имало. Съвсем друга тема е обаче количеството и качеството на персонала”, коментира хотелиерът Малина Стратиева.

 

Изпитва се недостиг на кадри. Причините са много, една от тях е безработицата – осигуряваме на хората работа за по максимум 4-5 месеца. Оттам нататък не знаят какво да правят, нямат друго спасение освен борсата. Липсват и професионални кадри. Но основният проблем е, че няма целогодишна заетост. Хората нямат какво да правят през зимата, нямат сигурност”, допълни Венелин Ташев.

 

„Започна набирането на кадри по Черноморието. Заплатите варират според категорията на хотел или ресторант. За камериерките са от 450 до 600 лева, за пиколо – 450 до 600, за сервитьорите са около 450 лева с бонуси. Администраторите получават между 500 и 800 лева. Спасители – около 500, аниматори – 600-700 лева, помощник-готвачи взимат между 600 и 800 лева, главни готвачи взимат между 800 и 2000 лева. Помощният персонал получава около 400 лева, а на всеки служител се осигурява място за спане или транспорт. Всеки един, който има желанието да дойде и да се научи, може да кандидатства. Лошото е, че всяка година трябва да обучаваме нови кадри, които като натрупат опит, веднага отиват в чужбина”, заяви друг собственик на хотел.

 

Наемат хора с ниска квалификация на моретоКоментира се, че може да има внос на кадри от чужбина. „Докато законодателството в България не е пригодено, че да отговаря на реалните потребности, това не може да се случи. Абсурд е някой да вкара кадри откъдето и да било при сегашните условия. Трябва законите да отговарят адекватно на нуждите на туризма. В момента имаме Закон за туризма, който е като зле написано помагало за професионално-учебен център. Никога няма да имаме такова решение. Ние имаме достатъчно кадри, които обаче трябва да обучим”, категорична е Стратиева.

 

Според председателя на браншовата структура Благой Рагин, около 15-и май ще стане ясно колко точно е недостигът на кадри в туризма и дали наистина ще има проблем с осигуряването на качествено обслужване на гостите по българското Черноморие.

 

Репортер: Цеца Алексова