БСП стяга ЕРП-тата, отпор от ГЕРБ и ДПС

Драстични облекчения за потребителите на ток и природен газ предвиждат промени, обсъждани в парламента. Те обаче отново скараха депутатите. Септемврийската закана на БСП за борба срещу енергийния монопол стигна до пленарната зала под формата на закон днес.

 

"Искаме да дадем възможност на гражданите да упражнят натиск върху ЕРП-тата, заяви депутатът от "Коалиция за България” Явор Куюмджиев.
 

Предложенията накратко са Енергото да може да спира тока при поне две неплатени сметки или ако дължимото надвишава 170 лева. Шалтерът обаче ще се дърпа едва, след като клиентът е информиран лично – например по телефона или електронната поща. Наказателната такса за повторно включване отпада. 

 

Ако пък сметката драстично надвишава средната за изминалите 6 месеца, клиентът може да я обжалва, без да плаща. Енергото ще доказва дали това е реалното потребление. Законът предвижда и обезщетения при щети в дома от лошо подаване на ток. Опозицията очаквано възрази. 

 

"90% от текстовете са толкова необмислени, необосновани и неработещи, че те ще донесат по-скоро проблем”, заяви Петя Аврамова от ГЕРБ

 

Тя попита какво се случва например, ако в първия зимен месец рязко застудее. 
"Това означава, че 90% от клиентите могат спокойно да не си платят сметката през месец декември”, допълни Аврамова. 

 

Оказа се, че резерви има и при партньорите от ДПС
"Много е лесно да се обърнеш и да погалиш ухото на клиента – не си плащайте, отколкото да му обясниш, че трябва да си плати услугата. В част от предложенията има популизъм”, заяви председателят на Комисията по енергетика Рамадан Аталай.

 

Според него текстовете ще доведат до сериозни щети и за производителите, и за потребителите. Така смятат и в Министерството на икономиката и енергетиката. 

 

"Различията между нас и ДПС са чисто идеологически. Ние сме тези, които се грижим за хората, а за ДПС е важна законовата рамка”, коментира Таско Ерменков от БСП.

 

"Енергетиката не е нито на БСП, нито на ДПС, нито на ГЕРБ”, контрира от своя страна Аталай.

 

Вероятно между първо и второ четене законът ще претърпи сериозни корекции и най-спорните текстове ще отпаднат.