Зоната за издирване на кутиите се намира на над 1000 километра югозападно от град Пърт

Продължава издирването на черните кутии на изчезналия преди близо месец малайзийския боинг. Няколко самолета и кораби се насочиха към района, където китайски плавателен съд засече на два пъти сигнал, за който се предполага, че е от черната кутия на изчезналия Боинг.


Зоната за издирване на кутиите се намира на над 1000 километра югозападно от австралийския град Пърт, в южната част на Индийския океан. Засега остава необяснимо как самолетът се отклонил от първоначалния си маршрут от Куала Лумпур за Пекин.


Китайски кораб засече пулсиращ сигнал в южния Индийски океан, идентичен с този, излъчван от самолетните черни кутии. Ръководителят на операцията заяви, че това е важна и окуражаваща следа, но уточни, че не бива да се бърза със заключенията.


„Спекулациите и непотвърдените данни могат да поставят близките на пътниците в под ужасен стрес и затова аз не искам да ги подлагаме на подобни емоционални изпитания в това много трудно време”, обяснява Ангъс Хюстън, ръководител на координационния център на операцията.


От Австралийския координационен център заявиха, че за последните 24 часа китайският издирвателен кораб е засякъл втори сигнал. Забелязани са и бели обекти по водата. Времето за намиране на черните кутии на самолета изтича, защото устройствата се захранват с батерии, които издържат 30 дни. В случая, този срок е след два дни. След като сигналът спре, намирането на кутиите ще стане изключително трудно.