Украински журналист и активист от националистическата партия "Свобода" бе открит мъртъв

Украински журналист и активист от националистическата партия "Свобода" бе открит мъртъв със следи от изтезания, ден след като беше отвлечен. Сергиенко е получавал неотдавна заплахи и убийството му може да е свързано с негови статии за влиятелен местен бизнесмен, когото партията не назовава. 
 
В същото време, напрежението отново ескалира в Източна Украйна. Стотици проруски демонстранти завзеха сградата на областната администрация в източния град Донецк. Нападателите смъкнаха от нея държавния флаг на Украйна и издигнаха руското знаме. По-рано през деня проруски демонстранти се събраха на митинг на градския площад „Ленин”, като развяваха руски знамена. 
 
Проруски демонстранти завзеха и сградата на Службата за сигурност на Украйна в източния град Луганск. Според очевидци при щурма на сградата са пострадали и демонстранти, и служители от органите на реда. 
 
На 5-и април от Службата за сигурност съобщиха, че са арестувани 15 души по подозрение, че подготвяли въоръжен преврат в Луганска област. При операцията е иззето голямо количество огнестрелно оръжие и муниции.