Според него, докато я има думата интеграция, значи нещо не е наред

"Бих искал да присъствам на последната конференция на тема "Интеграция на ромите", защото докато я има тази дума, значи нещо не е наред и ромското общество няма всички възможности, които имат другите граждани”.

 

С тези думи Бойко Борисов откри Националната конференцията "Интеграцията на ромите в България", организирана от ГЕРБ, предава БГНЕС. Той обясни още, че интеграцията на ромите ще приключи тогава, когато "ром стане президент, премиер или депутат и това не е събитие, а нещо нормално". 

 

Според него основната мярка за интеграцията е образованието, което ще ги направи конкурентоспособни на пазара на труда. Целта на подобни конференции по думите на Борисов е да се намерят начини да се накарат всички роми да учат, за да не кандидатстват само за работа в чистотата.

 

Кметът на София Йорданка Фандъкова от своя страна обясни, че преди няколко дни е бил публикуван доклад на Европейската комисия за интеграцията на ромите, който е отчел някои позитивни резултати в България, като например въвеждането на задължително 2-годишно предучилищно образование.