Трима души тръгнаха от "Младост 1" към Софийския университет в надпревара за бързо придвижване

Кой е най-ефективният транспорт в столицата на фона на ремонтите из целия град – велосипед, автомобил или метро? На този въпрос се опита да отговори екип на Нова телевизия с любопитен експеримент. 

 

Над 100 000 души от столичния квартал "Младост” всяка сутрин се борят с трафика, за да стигнат до работното си място. С началото на ремонта по "Цариградско шосе” ключовата за целия град пътна артерия блокира в задръстванията стотици автомобили.

 

Трима души тръгват от "Младост 1” към Софийския университет. Валентин е късметлията с автомобила. На Митко се падна честта да ползва метрото. Ники Василковски върти педалите с колелото. Засичаме времето и на тримата.

 

Надпреварата по 7-те километра маршрут започва. С Митко влизаме в метростанция "Младост 1”. Метрото чака на перона. За разлика от автобусите, които често закъсняват заради трафика. На 7-мата минута Митко е изминал почти половината път, а Ники с колелото напредва по булевард „Андрей Сахаров”. Междувременно Валентин вече бърза по "Цариградско шосе”. Налага се обаче да намали темпото заради ремонта на моста.

 

След няколко опасни кръстовища с велосипеда Ники е вече край парк-хотел "Москва”. Той няма предимството на скоростта, но пък има предимството на маршрута. Оттук - до "Орлов мост", пред него е Борисовата градина.

 

В този момент Митко вече е на метростанция "Софийски университет”. Минута-две и той се оказва първи в надпреварата, а Валентин в същото време напуска задръстването по "Цариградско шосе”. А Ники се е отдал на офроуд сред дърветата по алеите в Борисовата градина. Ако не вали дъжд, пътуването в тази част на парка е истинско удоволствие.

 

Големият проблем на велосипедистите у нас се нарича толерантност. По улиците шофьорите все още нямат навик да дават предимство, а пък да тръгнеш в работен ден по "Цариградско шосе” или друг голям булевард си е истинско самоубийство.

 

Минутата е 27-ма. Валентин също пристигна до крайната точка – Софийския университет. Напредва и Ники с колелото. Почти е на финала. Кръстовището на "Орлов мост”, подлезът до университета и финалът е пред него.

 

Изводът. 7 километра от периферията до центъра на София - 12 минути с метро, 27 – с автомобил и 38 с велосипед.