Съобщава се за няколко десетки арестувани

Продължава ескалацията на напрежението в Източна Украйна. В Харков се провежда "антитерористична операция”, съобщава се за няколко десетки арестувани. Дотук се стигна, след като проруски активисти обявиха вчера в Донецк суверенна народна република, независима от Киев. Малко след това народна република обявиха и в Харков. 

 

Украйна предприе твърди мерки срещу сепаратистите в източните области. През последното денонощие в източните и южните райони на страната са пристигнали допълнителни специални подразделения на милицията от други части на страната. По време на антитерористичната операция в Харков са арестувани 70 души

 

Въпреки съобщенията, че украински специални сили са опразнили снощи Службата за сигурност в източния град Донецк, проруските протестиращите продължават да окупират сградата. Не закъсняха и международните реакции. 

 

Вашингтон следи с голямо безпокойство събитията в Източна Украйна, е заявил в разговор по телефона американският държавен секретар Джон Кери на руския външен министър Сергей Лавров. Кери призова Русия да се осъди действията на сепаратистите, саботьорите и провокаторите. Той призова за деескалация и диалог, като заяви ясно, че всякакви опити на Москва да дестабилизира Украйна ще имат още по-висока цена за Русия.

 

Генералният секретар на НАТО Андерс Фог Расмусен заяви, че събитията в Източна Украйна са повод за сериозно притеснение и призова Русия да изтегли войските си от руско-украинската граница. От своя страна Русия призова украинските власти да спрат всички приготовления за намеса в проруските източни региони на страната и предупреди, че има риск да избухне гражданска война.