Масови арести и сблъсъци избухнаха в източните региони на Украйна. Москва заплаши Киев, а САЩ за пореден път предупредиха Русия. Властите обявиха, че са провели "антитерористични" операции в Донецк и Харков. Проруските демонстранти, окупирали сградите на местната администрация, бяха разгонени от полицаи с тежка екипировка. Извършени са 70 ареста.

 

Въпреки това, в центъра на Донецк и Харков продължава да има барикади и отново се събраха протестиращи, които искат референдум за статута на източните провинции. Споровете се пренесоха в парламента в Киев, където избухна юмручен бой.

 

Повод за боя в украинския парламент стана изказване на лидера на комунистите. Петро Симоненко попита защо хората, които окупираха кметства в началото на годината бяха наричани "патриоти", а тези, които окупират сгради в Донецк и Харков са наричани "терористи". Това разгневи депутатите на крайнодясната партия „Свобода”, които се сбиха с комунистите.

 

А на площада в Харков плътен кордон полицаи отцепи кметството. Проруски настроените протестиращи остават на площада и призовават полицията да се оттегли. Гражданите на втория по големина град в страната са разделени по въпроса за съдбата на Източна Украйна.

 

Международният отзвук също е напълно разнопосочен. Съединените щати и Великобритания обвиниха Русия, че провокира напрежението в Украйна. Москва отговори, че Вашингтон приписва собствените си методи на Русия. Министърът на външните работи Сергей Лавров заяви, че Русия е готова да участва в международни преговори за кризата в Украйна. В тях трябвало да участват още САЩ и ЕС.

 

Повече за напрежението в Украйна ще научите от видеото.