Доставчиците няма да пазят старата ни поща, пише „Труд"

Спецслужбите у нас и в Европа вече няма да имат достъп до историята на трафика ни в интернет - до кого и кога сме пращали имейл, кои сайтове сме посещавали, с кого сме си писали в Скайп, правили ли сме банкови трансакции и т.н, съобщава вестник „Труд". Това става ясно от решение на Съда на ЕС, според което европейската директива за запазване на трафичните данни на гражданите до две години е невалидна. У нас информацията се пази до една година.

 

Според магистратите с налагането на задължението за запазване на данните и с разрешаването на достъпа до тях на службите директивата “се намесва по особено тежък начин в упражняването на основните права на личен живот и на защита на личните данни”. Използването на данните без знанието на абоната може да породи у него чувството, че личният му живот е обект на постоянно наблюдение.

 

Разпечатките с кого говорим от GSM са незаконни, пише „24 часа". Европейската директива за запазване на трафични данни на гражданите, които биха могли да се използват при разследване на тежки престъпления, е незаконна. Това постанови вчера Съдът на Европейския съюз в Люксембург. С решението трябва да се съобразят всички държави членки, включително и България. Директивата, приета през 2006 г., задължава мобилните оператори да запазват данните за трафика и за местоположението на абоната от 6 до 24 месеца и да ги предоставят на разследващи за предотвратяване, разкриване, разследване и преследване на тежки престъпления. Въз основа на запазените трафични данни може да се разбере абонатът с кого е разговарял и на кого е пращал есемес, продължителността на разговора и колко често.

 

Повече от печата гледайте във видеото!