Една тъжна история за майки, които пресичат границата с Гърция бременни и вярват, че не са трафиканти

Кое е общото между “Флаш данс” и Дико Илиев?

 

Тази събота в “Ничия земя” Елена Чопакова представя един оркестър за сватби и погребения - не онзи на Горан Брегович, за който можете да си купите скъп билет при редките му посещения, а този, който можете да поканите да ви свири – ако се жените или... ако ще умирате. 

 

Музикантите от оркестъра в Оряхово не свирят на големите световни сцени, инструментите им не са застраховани за милиони евро и нито една кралица никога няма да им ръкопляска. За тях това не е важно, важното е съвсем друго - да пазят духовата музика от забрава. Тази музика, която може и да не пълни джобовете им, но пък пълни сърцата им с любов.”

 

Утробата като превозно средство

 

Във втория епизод на “Ничия земя” Даниела Тренчева показва откъде идват “русите ангели” – една тъжна история за майки, които пресичат границата с Гърция бременни и вярват, че не са трафиканти, а спасители. 

 

“В квартал “Победа” в Бургас гладът е победил разбиранията ни за морал, тялото е взело надмощие над духа, а разбиранията за правилно и брутално грешно са се поразмили като нечистотиите от мръсните канали в калните улици. Всъщност тук няма канали в истинския смисъл, в онзи на тръби. Каналите са само за трафик на бебета. А телата на жените – превозното средство. Тук истината и аргументите за нея имат много имена. Едното от тях е Галина, а аргументите са... корабни.”

 

Не пропускайте "Ничия земя" тази събота от 22.30 часа.