В Славянск убиха представител на службите за сигурност, имаше сблъсъци и в Харков

Напрежението в Украйна отново ескалира. В източната част на страната тече „антитерористична операция”. Съветът за национална сигурност в Киев взе решение да започне широкомащабни действия срещу сепаратистите, в които ще се включат въоръжените сили, обяви изпълняващият длъжността президент Олександър Турчинов. 

 

Украинските сили за сигурност влязоха в конфронтация с въоръжени проруски активисти в град Славянск, които вчера завзеха редица административни сгради. Съобщава се за един убит служител на силите за сигурност и петима ранени.

 

Стълкновения имаше и в Харков, където сепаратисти са превзели сградата на областната администрация.

 

Украинският министър на вътрешните работи Арсен Аваков предупреди още вчера, че реакцията на окупацията на сградите в Славянск ще бъде много жестока. Днес Аваков призова гражданите на Славянск да напуснат центъра на града и да си стоят у дома, далеч от прозорците. Над Славянск, разположен на около 150 километра от руската граница, прелитат военни хеликоптери. В града днес не се движи градски транспорт.

 

Сблъсъци между привърженици и на противници на федерализацията имаше и в Харков. Съобщава се за 50 пострадали. Активизиране на проруските демонстранти има и в други градове на Източна Украйна.

 

Вътрешният министър Аваков на страната определи поредицата от атаки срещу сгради на силите за сигурност не само в Славянск, но и в други източни градове, като руска агресия.

 

Американският държавен секретар Джон Кери предупреди в телефонен разговор руския си колега Сергей Лавров, че за Москва ще има допълнителни последствия, ако напрежението не намалее и ако руските военни не се изтеглят от украинската граница.

 

Подробности за кризата в Украйна ще научите от видеото.