Няма да купуваме по-скъпи яйца за празника, обещават търговци и производители

Няма да купуваме по-скъпи яйца за Великден, обещават търговци и производители. Цените за празника са между 16 и 21 стотинки в зависимост от региона. Най-скъпи са яйцата във Варна и Смолян, а най-евтини - във Велико Търново.

 

В търсене на перфектното яйце екип на Новините на Нова отиде в монтанското село Балювица, където баба Пена току-що е събрала резултата от днешния труд от своите 10 щастливи кокошки. За седмица тя е събрала сто яйца, които ще направят празника на цялата фамилия по-цветен.

 

Според възрастната жена от домашното яйце по-вкусно няма. Тя разказа, че когато купим яйца от магазина и сложим да ги варим, пресните падат на дъното, а по-старите стоят на повърхността.

 

Да намерим перфектното яйце в града е по-трудно. Гледаме маркировката, която показва как и къде е било снесено. За великденското чукане се предпочитали яйца с размери S и M, тъй като били по-здрави, обясняват търговците. 

 

Един популярен начин да разберем до колко яйцето е прясно и подходящо да овкуси светлия християнски празник е проверка с лампа. Осветяваме го и ако видим тъмни петна, вероятно вътре вече са се размножили микроорганизми. Така има опасност то да се развали и да "вмирише" празника ни.