Студенти от НХА представиха общо 12 проекта, от които може да избираме

По-малко от година след като беше открита, една от новите забележителности на София, е на път да отиде в историята. Фонтанът на булевард „Витоша” беше една от най-осмиваните придобивки на столичани.

 

Ако Рим си има фонтана „Ди Треви”, Барселона - пеещия фонтан „Монжуик”, то София също има своя брилянт в короната! Това е фонтанът на "Витошка"!


Корито за умиване на крака. Пръскачка. Имитация на византийска мозайка. Данчина сълза, пръскало, пъпка, кубе на джамия. Това са само част от ироничните суперлативи за фонтана.
За да успокоят нервите на столичани, от общината организираха конкурс. 12 студентски проекта ще се борят за новия облик на фонтана.


Проектът се състои от две пера, които трябва да внушават движение и динамика. Друга от идеите е градското множество. И още - слънчев часовник, детска игра - мост между деството и зрелостта, танцуващи листа като символ на живота. Чадъри - символ на аристократизъм.


„Нямаме предвиден точно бюджет, това не са скъпи проекти, виждате, че по-скоро са елементи, които могат да се изработят. Мисля, че до есента можем да го направим”, обяснява столичният кмет Йорданка Фандъкова.


Студентите обаче знаеха колко пари ще са им нужни.


„Някъде около 80 000 лева биха били достатъчни. Материалите са скъпи - от неръждаема стомана, а и аз като автор трябва да взема някакъв хонорар, все пак”, твърди Михаела Каменова, студентка II курс в Националната художествена академия.


Кой ще бъде избран зависи от столичани и гостите на града. Те ще могат да гласуват на сайта на Столичната община до 28 април.


Повече по темата гледайте във видеото.