В момента текат ремонти на седем от фонтаните в града

Столичната община започна поетапното пускане на фонтаните в София. Три от съоръженията - фонтанът на входа на Южния парк, този пред Народния театър и на площад "Бански“, вече работят, след като бяха реконструирани и модернизирани през 2012-2013 г. 

 

В момента текат ремонти на седем от фонтаните в града, включващи хидроизолация, подмяна на облицовъчните плочи, изнасяне на помпените агрегати в нови помпени шахти извън водните огледала с цел привеждането им към новия стандарт за безопасност, информират от Столична община.

 

През месец май ще бъдат пуснати фонтаните пред президентството, в парка "Заимов”, този пред административната сграда на район "Изгрев” и фонтан "Буката". Фонтаните пред минералната баня и на кръговото кръстовище в Банкя ще започнат да работят през месец юли

 

С поставянето на нова хидроизолация ще се намалят значително загубите на вода, някои от съоръженията ще бъдат с нова водна архитектура и ефектно осветление и увери, че с въвеждането на новия стандарт за безопасност ще се подобри сигурността на съоръженията. 

 

Фонтаните се източват и почистват с препарати против микроорганизми на всеки два месеца, както и ежедневно почистване на водното огледало от отпадъци. Тази година няма да заработят единствено фонтаните пред НДК, където се извършва цялостна модернизация на парковото пространство с европейски средства.