Кметството в Донецк беше превзето от въоръжени мъже

Хаос и противоречива информация идва от Източна Украйна. Операцията на армията продължава, но без видими резултати. Административните сгради в осем града остават в ръцете на проруски сепаратисти. Кметството в Донецк беше превзето от въоръжени мъже, а колона бронетранспортьори под руски флаг окупира центъра на град Славянск. 

 

Парламентът в Киев одобри операцията на армията. Обявяването на извънредно положение не е било разисквано. 

 

Тежко въоръжени войници върху бронетранспортьори влязоха в Славянск. На водещата колоната машина се вееше руски флаг. Виждаха се и сепаратистки знамена. 

 

Бронираната колона спря в центъра на Славянск пред сградата на кметството, което продължава да е в ръцете на проруски сепаратисти. Според чуждестранни кореспонденти войниците са казали, че са украинци от Днепропетровск, които са отказали да се подчинят на заповедите от Киев и няма „да се бият срещу свои”. Впоследствие машините напуснаха града. 

 

Както и в няколко други града, в Славянск сепаратисти продължават да окупират кметството и твърдят, че местните жители ги подкрепят.

 

Същевременно украински бронетранспортьори влязоха в Краматорск като част от отговора на правителството в Киев на окупацията на центъра на града. Колоната е била спряна от жителите на града. Според руски медии войниците са били разоръжени. 

 

Подобни събития имаше и в областния център Донецк. Маскирани мъже окупираха кметството и поискаха референдум. 

 

В украинските и руските медии продължават да се появяват и напълно противоположни информации за сблъсъци и убити при операцията на украинската армия на Изток. Според официалната позиция на Киев жертви няма. Руснаците съобщават за убити и ранени, като не посочват източниците на тази информация.