Това заяви в интервю за в. „24 часа” президентът и изпълнителен дириектор на MTG

Президентът и изпълнителен директор на MTG - компанията собственик на Нова ТВ, пристигна в България не само за да обсъди с мениджмънта бизнеса и тенденциите, но и за да поздрави ръководството на телевизията. Как ще продължи да се развива телевизията и в какво ще инвестира – разберете от специалното интервю на Паола Хюсеин с Йорген Мадсен Линдеман за в. „24 часа”.
 
- Вие ръководите MTG вече почти 2 години. Как се развива "Нова броудкастинг груп" за това време - нагоре ли върви, или надолу?
 
- Категорично нагоре. Но аз нямам принос за този резултат - всичко се дължи на ръководството тук, което постигна тези високи резултати. Това, което се опитваме да направим заедно, е да подготвим бизнеса и от традиционен ТВ оператор да го превърнем в дигитална медийна компания с богато портфолио от продукти, които да забавляват и информират. Благодарение на решението за придобиване на най-голямата дигитална медийна компания в страната - "Нетинфо", сега можем да обсъждаме и планираме следващия етап от развитието ни.
 
- Навремето Нова тв наблягаше предимно на развлекателни предавания. Сега промени новините си, сутрешното си шоу, има много политически токшоута. Такъв ли ще е новият й облик?
 
- Новините са много важни за нас. Във всички страни, в които MTG присъства, е важно да имаме качествени, независими и обективни новини. Те са признак за свободата на словото във всяка една държава. В света не са толкова много хората, които имат достъп до свобода на словото. Затова за нас като медийна компания от XXI век е важно да подкрепяме качествената журналистика и свободата на словото и да имаме новини, които отговарят на тези принципи. Още повече, че това са основите на демокрацията, която също е много важна за нас.
 
- Миналата година Нова ТВ взе някои от най-известните лица на основния си конкурент. bTV обяви, че е по-добре Нова ТВ да подготвя свои кадри, вместо да прави втора bTV. Позволени ли са подобни сделки в бизнеса?
 
- Това е решение на мениджмънта тук. Те са разбрали, че новите лица ще бъдат добре посрещнати от нашите зрители и са ги наели. Това, което разбрах, е, че рейтингите на предаванията, които те водят, са много добри. Наемането на най-добрите хора се случва навсякъде - и в ТВ бизнеса, и в спорта, както и във всяка една сфера от живота, защото всеки иска да създаде най-добрия екип. 
 
- MTG започна нова инициатива, чието лице у нас ще бъде Ани Салич - развива социално предприемачество. Какво представлява това?
 
- Аз съм в борда на фондацията Reach for change, която управлява този проект в световен мащаб, и не е подходящо точно аз да я хваля, но тя наистина е страхотна. Чрез нея набираме социални предприемачи - млади хора, които искат да направят нещо добро за децата в различни сфери. Стартирахме от Швеция, след това в различни страни от Африка, а сега и в България. 
 
Цялото интервю с Йорген Мадсен Линдеман четете в днешния брой на вестник „24 часа” или в онлайн изданието на вестника ТУК.