Великденските празници натовариха също автобусния и железопътния транспорт

Половин милион българи се отправиха на път днес, за да разнообразят празнуването на Великден тази година. Пътната инфраструктура на страната ги посреща с невралгични точки, ремонти и мобилни камери на КАТ. Натоварен е и междуградският транспорт.

 

Целият автомобилен поток е насочени основно в три направления – на юг към Кулата и Гърция и на изток към Черноморието по магистралите „Тракия” и „Хемус”. Очаква се и засилен трафик на румънски туристи. Потокът от автомобили ще затрудни движението от Русе към Велико Търново, Варна и Бургас.

 

Едно от невралгичните места на АМ „Тракия” е при пътен възел „Церово”, тъй като се извършва ремонт и движението е организирано в една от лентите на магистралата. Подобна организация има и на магистрала „Хемус”, при виадукта „Бебреш”. Ремонт се прави и в района на първия тунел на магистрала „Люлин”.

 

От Агенция "Пътна инфраструктура" обещават да не започват нови ремонти през празничните дни. Тежкотоварни камиони няма да се движат по няколко натоварени направления. Ограничението обаче не важи за магистралите.

 

Над 100 радара ще дебнат за превишена скорост. Патрули ще следят за употреба на алкохол и валидни документи. Проверките вече започнаха по международния път към Кулата. Полицаите съветват да караме по-внимателно и да се съобразяваме с ограниченията.

 

Засилен трафик на румънски туристи по ВеликденХиляди българи тръгват на път и с автобус. Затова днес започнаха масови проверки. За да се осигури безопасното пътуване по празниците инспекторите от „Автомобилна администрация” затягат контрола на превозите с автобуси и таксита. Още от сутринта на Централната автогара в столицата под лупата на проверяващите попаднаха десетки водачи.

 

Предпразнично десетки бусове без лицензи също ще тръгнат по пътищата на страната. Това е най-рисковото пътуване, предупреждават проверяващите. По думите на директора на „Автомобилна администрация” Иван Христов за тях билети няма, нито застраховка и рискът е за собствена сметка.

 

За да е всичко изрядно, проверките на автобусите започват от сутринта с преглед на документите. След това се проверява спазват ли се почивките и превишава ли се скоростта. И накрая – има ли технически дефекти по автобуса. Съмнителните багажи също ще се проверяват на гарите.

 

Допълнителни места ще има и за хората, избрали да пътуват с влак. От днес до края на празниците ще бъдат осигурени 14 000 допълнителни билета по основните направления. Все пак не оставяйте това за последния момент.

 

Подробности за голямото празнично пътуване ще научите от видеото.

 

Репортери: Николай Василковски и Георги Георгиев