В поне девет града в Източна Украйна окупацията продължава

Руските сепаратисти в Източна Украйна обявиха, че няма да се съобразят със сделката, постигната в Женева. Западът и Русия се договориха за разпускането на въоръжените групи и освобождаването на окупираните административни сгради в Донецка област. Окупаторите обаче обявиха, че смятат новото правителство в Киев за нелегитимно и няма да се откажат от исканията си за референдум.

 

Сепаратистите в областния център Донецк заявиха, че нямат намерение да напускат сградата на кметството. В поне девет града в областта окупацията продължава. В Славянск пред кметството има барикади, а макар и малобройни, проруските протестиращи отказват да се оттеглят.

 

Подобна е и реакцията на НАТО. Въпреки, че генералният секретар на Алианса приветства споразумението от Женева, Канада обяви, че изпраща бойни самолети в Източна Европа. Очаква се 6 изтребителя Ф-18 да кацнат в Полша, като премиера Стивън Харпър заяви, че "Канада продължава остро да осъжда незаконната руска окупация в Украйна и непрестанните вижда необходимостта от подсилване на сигурността и стабилността в Централна и Източна Европа".

 

Подробности за развитието на кризата в Украйна ще научите от видеото.