Незаконна сеч обаче няма, твърдят от Югозападното държавно предприятие

След като зрители на Нова ТВ изпратиха потресаващи кадри, на които се вижда как машини и работници режат дървесина на няколко места в Рила, беше образувана проверка. 
 
„Излъчените кадри отговарят на истината. Картинката, която виждаме, е като след апокалипсис. Става въпрос за стара гора”, обясни репортерът ни Николай Василковски, който бе на мястото на сечището, намиращо се по-нависоко от курорта Боровец в Рила планина.
 
Специалистите предупреждават, че ако сечището не бъде почистено, може да се развие популация от корояд, която бързо може да се разпространи и по здравите дървета.
 
Специалисти от Югозападното държавно предприятие провериха сечището. Според констатацията незаконна сеч няма
 
„Всички законови действия са спазени в случая”, увери инж. Дамян Дамянов.
 
Притесненията на природозащитницте обаче са, че незаконното изсичане е трудно за доказуемо дори и за експерти с дълъг стаж в гората.
 
Марка винаги може да се сложи и впоследствие, каквато е практиката често”, обясни опасенията си Александър Дунчев от WWF-България.
 
Незаконната сеч възлиза на няколко милиона кубика годишно. Една част от дървесината, която се отсича незаконно е при регулярен дърводобив, когато фирмите си позволят да отсекат повече от това, което е законно маркирано, обясни още Александър Дунчев.
 
И горските служители, и природозащитниците апелират да сигнализираме при всяко съмнение за незаконна сеч. Сигнали можем да подаваме във всяко горско стопанство.
 
Темата продължава и утре, 23-и април, в „Здравей, България”.