Търговците очакват загуби от препоръката на ЮНЕСКО срещу уличната търговия

От лятото в Несебър влиза в сила нова наредба за търговията на открито по препоръка на ЮНЕСКО, с която се слага край на сергиите по тротоарите в Стария град. Дали обаче промяната ще доведе до нови бунтове, част от войната на гащите и чорапите срещу културата?

 

Някои от търговците обмислят протести заради изменението в общинската наредба за уличната търговия. Според промените в Града на ЮНЕСКО ще бъде забранено да се поставят сергии и щендери пред търговски обекти и паметници на културата. Търговците няма да могат да излагат своите стоки и пред стените и оградите на къщите в старата част на Несебър.

 

За опасността от протестите алармира Ивайло Ляхович, председател на сдружението „Старият Несебър”.

 

Много от търговците все още не знаят за задаващите се ограничения. Научили за тях от екипа на Нова ТВ, признават, че те ще се отразят на бизнеса им.

 

Рекламата е важна за нас – тя ни осигурява търговията, която продължава само три месеца и трябва да се изхранваме с нея. В града има живи хора, които имат нужда от средства”, споделя Атанас Маринов.

 

Търговците се надяват да се намери пресечна точка между интересите на културата и търговията, така че да запазят препитанието си.

 

„Търговските обекти имат нужда от рекламна площ. Бяхме коментирали необходимостта да се остави по една сергия с размери 2 на 2 метра, защото това е допълнителното перо, което привлича туристите да влязат в магазините”, посочи пред камерата на Нова ТВ Ивайло Ляхович. По думите му, ако промените в влязат в сила, се очаква едно слабо лято за търговците, които трябва да бъдат компенсирани за загубите.

 

Някои от собствениците на търговски обекти са съгласни, че трябва да има някакъв ред, но това не означава пълната забрана на сергиите пред магазините им. От общината са на мнение, че компромис ще се намери и обещават персонален подход към всеки оплакал се.

 

Повече за съображенията и проблемите на търговците от Стария Несебър ще научите от видеото.

 

Репортер: Цеца Алексова