Киев подновява операцията си срещу проруските сепаратисти

Украинското правителство прекрати официално примирието за Великден. Киев обяви, че възобновява активната фаза на антитерористичната операция срещу проруските сепаратисти в източната част на страната. Операцията още не е започнала, но първият вицепремиер на Украйна обяви, че в близко бъде ще се видят резултати.

 

Ден след визитата на американския вицепрезидент Джо Байдън в Киев, вицепремиерът на Украйна, натоварен с въпросите на сигурността, заяви че страната му е получила подкрепата на Съединените щати. Междувременно американският държавен секретар Джон Кери предупреди, че санкциите срещу Русия ще бъдат разширени, ако Москва не допринесе за деескалация на напрежението в Източна Украйна.

 

В телефонен разговор с руския си колега Сергей Лавров, Кери е изразил дълбокото си безпокойство от липсата на положителни стъпки от руската страна. Москва обвинява Киев за провала на договореностите от Женева, постигнати на 17 април. Западът пък критикува Русия, че използва военни под прикритие, за да подкрепя сепаратистите в Източна Украйна. Окупацията на обществени сгради в десетина градове продължава, а проруските активисти нямат намерение да отстъпват.

 

Решението за подновяване на военната операция срещу проруските сепаратисти в Източна Украйна беше взето след като двама мъже, единият от които местен политик, бяха открити мъртви и със следи от мъчения. Агенция Ройтерс публикува заснети миналата седмица кадри с единия от загиналите. Във видеото се вижда политикът от партията на президента и член на Общинския съвет в град край Славянск, Володимир Рибак. Часове преди да отвлечен от неизвестни лица, той е имал спречкване с проруски активисти пред сградата на общината в Славянск.