128 актьори от 7 държави ще представят произведения на съвременни и класически испански автори

Само седмица след финала на фестивала "Антистатик", София отново става център на изкуството, нещо повече – ще се превърне в европейска столица на испанското изкуство. В продължение на пет дни страната ни ще бъде домакин на Международния училищен фестивал на испански език.

16 ученически трупи от Полша, Чехия, Словакия, Унгария, Румъния, Русия и България ще представят пиеси на съвременни и класически испански автори. Доста символично е и мястото, което ще приюти младите актьорски таланти. Сцената в НАТФИЗ ще обедини 128 чуждестранни участници, които ще изиграят 16 театрални постановки, а нишката, която ги свързва е езикът, на който Мигел де Сервантес описва приключенията на Дон Кихот и неговия оръженосец Санчо Панса.

Повече от 400 години след публикуването на романа на „Дон Кихот”, неговият хумористичен аналог – „Клоун Кихот” на автора Антонио Муньос де Меса, успява да грабне овациите на публиката и да класира Русенската испанска гимназия на първо място на националния конкурс за училищен театър на испански език.

„Старая се да насърчавам учениците да говорят повече на езика на Сервантес, тъй като времето, с което разполагаме в класните стаи, не е достатъчно за това”, разказва Пабло Фуентес, който от три години живее и работи като преподавател в Русе. Той е и основният виновник децата там да учат с интерес всяка нова дума или израз.

В началото на учебната година Пабло предлага три постановки, а изборът на подрастващите се спира върху „Клоун Кихот” – една хумористична интерпретация на едноименни роман на Сервантес като най-важното в творческата работа е да не се губи смисълът на произведението. И така, работата започва – няколко месеца усилена подготовка и репетиции, за да може младите актьори да се почувстват като в свои води на сцената и тя да ги завладее.

„Действието се развива в психиатрична болница. Аз играя лелята на Дон Кихот, а постановката е много смешна. Най-трудно бе да се научим да плачем на сцената, но Пабло ни показа как да се справим с тази ситуация”, обяснява Алис Артюнян, ученичка в 11 клас на Русенската езикова гимназия „Св. Константин Кирил Философ”.

Питаме Пабло дали работата с децата го зарежда, а той отвръща, че те му дават необходимата енергия да преодолява всички препятствия. Радва се и на техните успехи, както и на наградата, която печелят през месец март.

Най-важното е не да спечелим, а да се представим добре. Но тази награда означава, че децата се справиха чудесно”, хвали ги Пабло Фуентес.

Отправяме поглед и към чуждестранните участници.

„Нашата трупа представя „Дърветата умират прави” на Алехандро Касона. Това е драма, разгледана от хумористична гледна точка. Аз участвам във фестивала за трета поредна година. Не очаквахме да спечелим наградата на нашата страна. Просто вложихме огромното си желание да се представим добре и всичко се получи от само себе си. Освен това, тези театрални постановки са прекрасен начин да прекараме добре свободното си време”, обяснява 19-годишната Хонорад от Унгария. Разказва, че единственото нещо, което ги притеснявало, било недостатъчното време за репетиции, тъй като половината от актьорите са на прага на дипломиране и се готвят за трудни изпити.

Сега обаче участниците са спокойни, защото Фестивалът за училищен театър няма конкурсен характер. Може би по-скоро е приятелска среща между ученици от седем европейски държави, а най-голямата награда, която ще получат от участието си, е тяхното приятелство.


Автор: Анелия Тодорова