Вашингтон ще наложи допълнителни санкции, ако Русия не промени своето поведение

Вашингтон заплаши Москва с нови санкции. Напрежението в Източна Украйна остава много високо, въпреки че не се съобщава за нови военни действия. В четвъртък Русия започна нови военни учения близо до границата, а украинските сили съобщиха за смъртта на петима проруски активисти.

 

Русия не спазва женевското споразумение за Украйна и ако не промени своето поведение, това ще бъде "сериозна и скъпоструваща грешка”. Това заяви американският държавен секретар Джон Кери. Според него времето, в което Москва може да промени своето поведение, изтича и Съединените щати са "готови да действат".

 

Въпреки временното затишие вътрешният министър на Украйна написа във Фейсбук страницата си, че антитерористичната операция срещу проруските сепаратисти продължава. Той обаче подчертава, че цивилните граждани няма от какво да се притесняват. Жителите на Славянск очакват напрегнато развоя на събитията и се надяват, че по тях няма да стрелят.

 

Постоянният представител на Русия в ООН заяви, че ако насилието в Югоизточна Украйна не спре, Русия ще свика извънредно заседание на Съвета за сигурност. Виталий Чуркин предупреди още, че Москва може да си спомни за разрешението на руския парламент за използване на руските въоръжени сили на територията на Украйна.