Често лошите условията на труд причиняват заболявания, показват анализи

Умора и стрес тормозят почти половината от работещите българи. Често лошите условията на труд причиняват заболявания, показват анализите на Главната инспекция по труда.

 

Учителите, лекарите и социалните работници категорично водят в класацията на професиите с опасен риск за здравето. Поне такива са резултатите от проучването на инспекцията. Конкретно в този случай говорим най-вече за последствията от стреса на работното място. Традиционно обаче опасности за здравето дебнат при професиите, където се изисква по-тежък физически труд, има вибрации от различни инструменти или пък шум над нормата.

 

Това са и основните рискови фактори. В класацията на оплакванията убедително водят общата умора и стреса. Веднага след това идват болките в гърба, кръста и крайниците. Трябва ли да се притесняваме и имаме ли избор – екип на Нова провери в една пицария, където не липсва нито физическият труд, нито стреса от работата с клиенти.

 

Особено уязвими към рисковете в работата са младите служители. Според проучване на Европейската агенция за безопасност и здраве при работа те по-рядко се замислят за рисковете. В една от натоварените пицарии в Смолян има и стрес, и физическо натоварване.

 

„По цял ден на крак, работиш с клиенти. Някои са по-претенциозни. Има и умора, има и стрес, има и радости, всичко има”, коментира пицарят Александър Паскалев. Той обаче не би сменил работата си. Въпреки, че понякога трудно смогва на напрежението.

 

Стресът в сферата на обслужването традиционно е рисков фактор. За този бранш специалистите отчитат още силен шум и опасни температури. По-младите служители стават по-често жертви на трудови злополуки, по данни на европейската статистика. Злополуките без смъртен изход в тази възрастова група са с 40% повече.

 

В европейската статистика, най-честите професионални заболявания сред младите са алергиите, кожните възпаления, белодробните проблеми и мускулно-скелетните смущения.

 

А защо си късаме нервите по време на работа? Най-често заради някаква реорганизация във фирмата. Тогава когато се притесняваме да не останем на улицата. Голяма част от работещите обясняват стреса и с тормоз от шеф или пък друг служител. Стрес има и в случаите, когато работим над нормата.

 

На фона на всичко това  трябва да си припомним една стара поговорка - Работата може да разболява, но пък мързелът убива. Оставяме на вас да изберете по-малкото зло.