Хората се притесняват за живота си и имотите си

Жителите на Розово категорично не приемат сирийски бежанци да живеят в тяхното село. Заради протести в края на миналата седмица три сирийски семейства бяха изгонени от селото. Без да е имало инциденти, местните настояваха бежанците да напуснат наетата от тях къща. 

 

Става въпрос за 17 души, от които шест са децата. Преди да стигнат до Розово, доста време са прекарали в лагера в Харманли. След като получили статут на бежанци, сирийците намират къщата в Розово чрез агенция за недвижими имоти. В четвъртък пристигат с багажа си, което стресира местните. 

 

Същата вечер напрежението се изостря и жителите на Розово излизат на протест. Оттогава се събират всяка вечер на протест с искане сирийските бежанци да се махат. В събота чужденците са изведени от къщата.

 

Пред Нова телевизия местните заявяват, че по принцип нямали нищо против сирийците, но те нямали място в тяхното село. Преди да пристигнат трите семейства, в Розово живеели задружно и спокойно. Местните заявяват, че вместо сирийци предпочитали украински бежанки. 

 

Заради сирийските бежанци хората се притесняват за живота си и имотите си. Възрастни жени пък се страхуват от сексуално насилие. 

 

 В селото с 1000 души вече е събрана подписка с 550 подписа срещу бежанците.

 

 „Как да комуникираме с тях, като не знаят български”, питат местните. 

 

Кметицата на Розово пък обясни, че никой не я е предупредил, че тези хора ще бъдат настанени там.

 

Хазяинът Димитър Стоянов, с прякор Шашмата, заяви, че е взел наем по 400 лева на семейство, общо над 1000 лева. Попитан дали им е върнал парите, след като хората са изгонени, Стоянов заяви: „На тях лично не. Не искам да коментирам това”. 

 

Семействата сега са в друго село, кое е то обаче остава тайна. Добре са, но вече нямат много пари и не смеят изобщо да излизат от къщата. Сирийците нямат и документи за самоличност, докато не представят пред държавата документи, че са се настанили някъде да живеят. 

 

В предаването „Здравей, България ” в защита на хората в Розово застана Боян Расате. Според него катастрофалното положение, пред което е държавата, кара хората да се притесняват за своята работа, живот, имот. 

 

„Трагедията на тези хора е ужасна, защото бягат от война. Но природата е създала механизми във всеки индивид. Основният механизъм, който движи всеки един индивид, е да се грижи преди всичко за своето семейство, а след това за своя вид”, заяви Расате. 

 

Според сириеца и журналист Нидал Хлайф обаче 17 души не могат да асимилират едно село. 

 

Искам да поздравя българите с тази историческа победа”, заяви Хлайф. „По данните на МВР нито един сирийски бежанец не е извършил престъпление и не е престъпил закона”.

 

Ако един турист чужденец, има пари – тогава сме толерантни към него и го уважаваме. Но един бежанец, защото е беден и нещастен – той не е атрактивен, не ни трябва”, коментира Нидал Хлайф.