Причината - НАТО засилва отбраната на страните от Източна Европа

Четири френски изтребителя пристигнаха в Полша, а четири британски кацнаха в Литва в рамките на мисия на НАТО за наблюдение на въздушното пространство на балтийските страни, съобщиха официални източници в Париж и Лондон, цитирани от Франс прес.


Подкреплението от четири френски изтребители „Рафал”, които тази сутрин се приземиха тази сутрин в базата Малброк в Северна Полша. Заедно с тях са пристигнали и 70 френски военни, които ще участват в учения на „въздушната полиция” на Полша и в мисии за наблюдение на въздушното пространство.


От британското министерство на отбраната пък информират, че четири самолета „Тайфун” са пристигнали в Литва и ще наблюдават естонското, литовското и латвийското въздушно пространство в рамките на взетите от НАТО мерки за „подкрепа и успокояване на държавите-членки на Изток”.


От 1 април френски самолет за ранно предупреждение и контрол АУАКС участва няколко пъти седмично в наблюдателни мисии над Полша и Румъния. Друг британски самолет АУАКС участва от март в същите мисии.


Припомняме, че в средата на април НАТО обяви, че засилва отбраната на страните от Източна Европа и увеличава участията на негови самолети в мисии за наблюдение на въздушното пространство на балтийските страни. Кораби ще бъдат изпратени в Балтийско и Източно Средиземно море.