След снощните сблъсъци, в Донецк отново е спокойно

Нови санкции на Европейския съюз срещу Москва – още 15 руски граждани, сред които вицепремиерът Дмитрий Козак и заместник-председателят на Държавната дума Людмила Швецова, са включени в черния списък на ЕС. Междувременно Москва увери Вашингтон, че няма да нахлува в Украйна.

 

С новите 15 имена в европейския "черен списък" вече попадат 48 руснаци, на които са наложени санкции заради кризата в Украйна. На всички тях се забранява до ноември достъп до територията на Европейския съюз, а сметките им в европейски банки се замразяват.

 

За разлика от Съединените щати обаче, европейските санкции не засягат бизнесмени и хора, свързани с енергийния сектор.

 

Япония също наложи санкции срещу Русия. От днес временно се прекратява издаването на визи за 23-ма официални руски представители.

 

Сравнително спокойна остава обстановката в източния украински град Славянск, който доскоро беше епицентър на напрежението около сепаратистките действия. Жителите са уморени от безизходицата и в същото време продължават да се надяват на мирно разрешение на кризата.

 

Относително спокойно е и в Донецк, където вчера се стигна до кървави сблъсъци и десетки ранени. Митинг в подкрепа на украинското правителство беше атакуван от представители на самообявената Донецка народна република. Милицията задържа осем души за вчерашната конфронтация между привърженици на федерализацията и митингуващи в подкрепа на единна Украйна. При уличните боеве бяха ранени най-малко 14 души.