В Москва и Киев шествията за Деня на труда преминаха под знака на кризата

Протести, сблъсъци и празнични шествия - така светът отбеляза 1-ви май.
 
Докато в Москва и Киев шествията за Деня на труда преминаха под знака на кризата, в Украйна, Истанбул и Анкара силите на реда използваха водни оръдия и сълзотворен газ, за да разпръснат хиляди протестиращи.
 
Сблъсъци между демонстранти и полиция избухнаха на различни места в Истанбул. Властите бяха забранили всякакви събирания на площад „Таксим” по повод Деня на труда. Районът беше отцепен, но въпреки това големи групи демонстранти се опитаха да пробият охраната. Силите на реда използваха водни оръдия и сълзотворен газ срещу протестиращите. 
 
Многохилядни шествия срещу безработицата и драстичните мерки за икономии имаше и в Гърция. Манифестациите преминаха мирно, но въпреки това пред парламента имаше засилена охрана. Демонстрациите се проведоха на фона на 24-часова стачка. Железопътният транспорт и част от метрото в Атина спряха работа. Блокирани са пътническите фериботи и товарните кораби.
 
Над сто хиляди души се включиха в първомайската манифестация на профсъюзите в центъра на Москва. Шествието премина под знака на последните събития в Украйна. Руският депутат Андрей Исаев приветства присъединилите се към Русия Крим и Севастопол.
 
В същото време хиляди използваха първомайското шествие в Донецк, за да изразят подкрепата си за Русия. В Киев пък хората настояха за единна Украйна и обвиниха Москва, че дестабилизира страната.
 
Как бе отбелязан 1-ви май у нас – гледайте ТУК.