Двама украински военни са загинали при операцията

Мащабна военна операция стартира в източния украински град Славянск. Има най-малко две жертви и ранени. 
 
Точно в 5 часа местно време украинската армия започна операция срещу град Славянск, контролиран от проруските сепаратисти. В щурма се включиха хеликоптери и бронирана техника. 
        
Двама украински военни са загинали при операцията в Славянск, съобщи украинското министерство на отбраната. Два хеликоптера са били свалени след обстрел с преносими зенитно-ракетни комплекси от проруските бунтовници. Руска телевизия разпространи кадри с пленен украински пилот, за когото се грижат сепаратистите в Славянск.
 
Проруските активисти са изоставили няколко от барикадите откъм северната част на града, откъдето са атакували украинските сили за сигурност. За да осигурят защита на града и за да затруднят придвижването на украинските части, жители на Славянск започнаха да изграждат нови барикади.
 
Междувременно, министърът на вътрешните работи на Украйна призова проруските активисти прекратят безредиците. Киев обвинява Москва, че стои зад въоръжените сепаратисти. Русия от своя страна отхвърля обвиненията и описва сепаратистите като рускоговорещи, които се защитават от прозападните политици в Киев. 
 
Временно сраженията са прекратени. 
 
Днес, 2-ри май, предстои важна среща за кризата в Украйна между германския канцлер Ангела Меркел и американския президент Барак Обама.