Проруски сепаратисти окупираха нови административни сгради Донецк и Луганск

Отново се стигна до сблъсъци в Украйна въпреки обявения траур. Премиерът Арсений Яценюк обяви погрома в Одеса от петък вечерта за руски план. И през нощта на 3-и срещу 4-и май имаше стрелба и съобщения за жертви

 

Акцията на армията в Донецка област продължи, а проруски сепаратисти окупираха нови административни сгради в Донецк и Луганск. След щурм срещу сградата на милицията в Одеса, властите започнаха да освобождават задържаните там от петък проруски демонстранти. 

 

Съобщава се за жертви в град Луганск, при опит на граждани да окупират военно поделение. Сблъсъци е имало още в Краматорск, Славянск, Константиновка и Мариупол. Според руски медии, сепаратистите са си върнали контрола върху повечето сгради, от които са били прогонени снощи. В Донецк проруски демонстранти окупираха нови сгради. С викове "Няма да простим за Одеса!" те завзеха офисите на фирма, управлявана от назначения от Киев губернатор на Донецка област. 

 

Окупирана беше и сградата на областното управление на Службата за сигурност в Донецк. От Киев твърдят, че операцията на армията е изцяло насочена срещу терористи и постига успехи. В Краматорск войниците влязоха в телевизионната кула и си върнаха контрола върху административни сгради в центъра, доскоро окупирани от сепаратисти

 

Премиерът Арсений Яценюк посети Одеса. Той обвини полицията за събитията от петък, при които загинаха над 40 души. Яценюк заяви, че бездействието на органите на реда е довело до подпалването на Профсъюзния дом, но допълни, че в основата на смъртоносните безредици е провокация от Русия:

 

"Това е руски план. Одеса се държа два месеца, докато не изпратиха още провокатори, за да нажежат обстановката. За Русия Одеса е важна, но за нас е още по важна, защото Одеса е украински град."

 

Премиерът обеща независимо разследване на събитията от 2-ри май.

 

Междувременно пратениците на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа, които бяха освободени от сепаратистите в Славянск, се завърнаха у дома. Германия благодари на Русия за работата на специалния й пратеник в Славянск, който договори освобождаването на служителите.

 

Българското външно министерство опроверга информациите на одески медии, че при сблъсъците в петък в града е пострадал и Българският културен дом. Сградата се намира до изгорелия одески профсъюзен дом и фасадата му е обгорена, но няма целенасочено нападение, категорични са от външното ни ведомство.