Върховната Рада отхвърли предложението за референдум

Напрежение в Украйна - страх от нови кръвопролития, подобни на трагедията в Одеса. Украинските власти обявиха, че руски диверсанти готвят провокации в 6 области в Източна и Южна Украйна. Най-рисковият ден е 9-ти май, когато в Русия и Украйна празнуват Деня на победата над нацистка Германия.

 

Според Съвета за национална безопасност на 8-ми и 9-ти май ще има провокации, които отново могат да доведат до жертви сред мирното население. Над 250 руски диверсанти вече са влезли в Украйна. Те готвят провокации в размирните области Луганск и Донецк, но още в Запорожие, Херсон, Николаев и отново Одеса.

 

Киев твърди, че кървавия инцидент в Профсъюзния дом в Одеса, отнел живота на над 40 души е дело на руски провокатори. Москва нееднократно отрича участие в размириците и обвинява за тях новата власт в Украйна. Външния министър на Русия каза, че няма смисъл от нови преговори с Евросъюза и обвини Брюксел и Вашингтон за началото на кризата

 

"Реакцията на Европейския съюз, на едно легитимно решение на украинския президент, беше истерична. Протестът на гражданите бързо беше оглавен от радикали и се стигна до кръвопролитие. Още не мога да разбера какво предизвика неадекватното поведение на Европейския съюз и Съединените щати, които го подкрепиха. Явно искат да откъснат Украйна от Русия", коментира министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров.

 

Междувременно в Киев се проведе закрито заседание на парламента. Депутатите отхвърлиха едно от основните искания на бунтовниците в Източна Украйна - провеждането на референдум за федерализация на страната. Предложението референдума да се проведе заедно с президентските избори на 25 май получи 154 гласа "за" или много под необходимото мнозинство от 226.