Интерактивна карта показва с точност на съгражданите ни къде могат да гласуват

Европейски избори 2014 безусловно са важни и за все по-разширяващата се българска общност в другите Европейски страни. Полето на политиката, засягащи от  социалните им права в Великобритания до достойното им заплащане в Кипър  - всичко това ги кара да търсят отговор чрез гласуване.

 

Една интерактивна карта, дело на ентусиасти, показва с точност на съгражданите ни къде могат да гласуват в Стария континент. Идеята е от съмишленици на Боян Юруков, във Фейсбук. 

 

Образно казано облакът показва откъде можете да стигнете с автомобил до избирателната секция в Париж или Берлин за съответно 90, 60 или 30 минути. Така Боян онлайн очертава достъпността до възможностите за гласуване .

 

„Какво покритие имат тези секции. Вярно е, че те се слагат на места с много българи, но виждайки така картата, човек може да се ориентира и съответно ако в неговия град има много, да предприеме стъпки към откриване на секция. За тези избори вече е късно, но за други избори или когато се взема решение къде да има секция”, обясни Боян Юруков, който живее във Франкфурт на Майн.

 

За Централната избирателна комисия все пак положителното е, че се откриват нови секции в страните от Евросъюза. Възможността да упражнят правата им и да гласуват е гарантирана. 

 

„С така разкритите секции, възможността на българските граждани, живеещи в чужбина, е доста облекчена в сравнение с предходни избори. Знаете, че при предходните избори, например в Лондон стоеше проблемът с по-малкото секции, пред които имаше хора, чакащи на опашка”, обясни говорителят на ЦИК Александър Андреев. 

 

Прави впечатление, че някои области не са покрити, например в Полша и Унгария.

 

Не е задължително да е покрита цялата страна, но е важно да има там, където има диаспори. Въпросът е хората на място да кажат, нас не ни покрива, на нас не ни е удобно”, обясни Боян Юруков.

 

Картата трябва да помогне българите в странство да се ориентират по-добре и да реагират съобразно нуждата си, казва авторът й.