Макар че е малка, българската общност е част от напредъка на емирството

Доха в Катар е място, символ на успех, богатство и напредък. За този образ на града и страната работят и близо 400 успешни българи

 

Преди 20 години Стефан Стоянов идва в Катар, за да монтира метална конструкция по поръчка на шейх в емирството. Уж временната работа го оставя тук и вече две десетилетия гради успешно бизнес в строителството - далеч от родината.

 

„Имам цех с 40 работници. Половин милион оборот на месец правим”, казва строителният предприемач.

 

Стефан започва тук от нулата, но днес работи по едни от най-големите проекти в строителството на емирството. Доходите му са високи, а данъци не се плащат. Най-големият му успех обаче е, че в Доха е заедно със семейството си.

 

„От началото винаги е трудно, всичко е различно – нашият начин на живот, на разбирания. Тук има арабски обичаи, арабски начин на живот – всичко е различно”, споделя Стефан Стоянов.

 

Повечето от българите, които живеят тук, ръководят големи компании и са символи на успех в емирството. Сред тях е и Никола Резачев. Той е сред топ мениджърите в най-големия мобилен оператор в Катар. За Никола успехът няма националност, но зад него се крият много усилия и най-вече дух.

 

Емирството далеч не залага само на успехите в бизнеса. От няколко години Катар смело поема по пътя на образованието. Когато преди близо 15 години пред Тянка Кръстева стои изборът дали да остане музикант, или да преподава – избира пианото и обучението. Сега има школа, в която обучава 55 ученици от 15 националности.

 

Началото е най-трудно за Тянка, защото българите в Катар тогава се броят на пръсти. Сега дори разбива мита, че жените в емирството срещат повече пречки във всекидневието си от мъжете:

 

„Катар е една изключително организирана страна. Мога да кажа, че жените имат специално отношение, когато се наредят на опашка – да платят тока, да минат колата си на преглед – изобщо за жените е доста лесно”.

 

Сред най-успелите българи в Доха е световният ни шампион Христо Марков. Сега медалистът е треньор на отбора на Катар по дълъг и троен срок. Доброто предложение и правилата тук привличат шампиона в точния момент.

 

„На мен животът ми мина по стадионите и по пистите – свикнал съм да съм далеко от дома. Тук правилата са по-различни, но аз имам респект към религиите и всички нормални хора и не съм имал проблеми”.

 

Въпреки постигнатото зад граница България остава в сърцата на успелите българи в Катар. Макар че е малка, българската общност е част от напредъка на съвременен Катар – страната на петрола, богатите и успелите.

 

Повече за българите в Катар ще разберете от видеото.