Борбата за по-просторно помещение продължава 25 години

Мизерия в съда. Влага, пропукани стени, течове, дупки и неравности по пода - това завариха служителите на Софийския районен съд при първото им посещение в новата сграда. Визитата идва ден след като правосъдният министър Зинаида Златанова обяви, че в сградата проблеми няма.

 

Миниатюрни стаи, препълнен архив, дела по пода, дупки, изгнило. Така изглежда сега сградата на най-големия и натоварен български съд.


„Условията, в които работим в Софийски районен съд, са унизителни”, обясни съдия Любка Гулакова.


А унижението продължава вече 25-а година. Въпреки очевидната липса на пространство – служителите имат надежда, защото скоро ще се местят на ново място. Да видим дали нещата изглеждат по-различно в новата сграда на СРС. Разочарованието става ясно още в началото.


С нашия екип и председателя на съда Методи Лалов продължаваме обиколката. След подиумите идват стените. Проблемът е не само в коридора, но и в стаите. А заради архитектурните решения служителите сравниха новата сграда с Аладжа манастир.


Заради състоянието на сградата ръководството беше категорично – няма да приеме обекта, докато проблемите не бъдат решени.


Повече по темата гледайте във видеото.