Според избирателната комисия над 1500 секции са готови да приемат гражданите

Самообявилите се Донецка и Луганска народна република се готвят за референдум. Според избирателната комисия над 1500 секции са готови да приемат гражданите. Въпросът към тях ще е "Подкрепяте ли държавната самостоятелност на Донецко-луганската народна република".


Европейския съюз и Съединените щати обявиха референдума за незаконен. Германия и Франция заплашиха с нови санкции.


Вече действащите ограничения засегнаха вицепремиера на Русия Дмитрий Рогозин. Политикът обяви,че по искане на Съединените щати Румъния е отказала достъп на самолета му до своето въздушно пространство. Румънците отговориха, че отказът е заради наложените от Евросъюза санкции. Повече за ситуацията в Украйна разказва международният редактор Момчил Минков.


Секциите в Донецка и Луганска област ще отворят в 8 часа и ще работят до 22 часа. Според председателя на изборателната комисия, на места, където сигурността на гражданите ме може да бъде гарантирана, секциите ще затворят привечер.  


Гласуването предизвиква противоречиви реакции сред гражданите. Някои чакат референдума с нетърпние. Други ще участват, въпреки че го смятат за незаконен.


„Разбира се, че ще гласувам. Това е първото нещо, което ще направим утре. Това е за бъдещето на Донбас”, обяснява Лидия, жител на Славянск.


„Разбира се, дори да отида ще гласувам „против”. Намирам го за напълно неприемлив. Няма наблюдатели и всеки може да отиде да гласува колкото пъти иска. Това не е референдум, а пълна бъркотия”, заяви Сергей, жител на Донецк.


Франция и Германия още веднъж заплашиха Русия със санкции и подчертаха неудовлетворението си от предстоящия вот.


„Утрешният референдум е незаконен. Вниманието трябва да бъде съсредоточено върху президентския вот на 25 май. Трябва да бъдат осигурени свободни и честни избори”, заяви германският канцлер Ангела Меркел.


Германия и Франция призоваха и за изтегляне на руските войски от районите в близост до украинската граница.


НАТО разпространи сателитни снимки показващи как празно през октомври военно летище край Ростов на Дон, се пълни с войници. Последната снимка е от 7 май и, въпреки твърденията на Русия, не се забелязва изтегляне на войските.