Жителите на Донецка и Луганска област определят бъдещето си на референдум

Украйна е на прага на разцепление. На фона на престрелки и нови жертви, две от големите области в източната част на страната гласуват днес за отделяне от властта на Киев.

 

Населението в Донецка и Луганска област е общо около 7 млн. души. От тях право на глас имат 3 млн. Гласуването става въпреки призива на Владимир Путин за отлагане и въпреки противопоставянето на Киев и западните държави. Бюлетините са отпечатани на обикновени принтери, а възможностите за манипулации на вота са огромни, съобщават западните кореспонденти.

 

Междувременно на много места в Източна Украйна продължава антитерористичната операция на украинската армия. Специалните части са превзели четири училища в Красноармейск с избирателни секции за референдума.

 

В Донецка област жителите трябва да отговорят с "да" или "не" на въпроса: "Подкрепяте ли акта за самостоятелност на Донецката народна република?". В Луганска област формулировката гласи: "Подкрепяте ли акта за държавна самостоятелност на Луганската народна република?". Западни кореспонденти съобщават, че в много от секциите няма тъмни стаички за гласуване. Съвсем официално из Донецк обикалят мобилни секции.

 

Най-висока активност в Донецка област се наблюдава в Мариупол, където хората буквално се тълпят пред избирателните секции. Според Ройтерс обаче опашките от гласуващи се дължат на факта, че в половинмилионния град са разкрити само осем избирателни секции.

 

Вотът в Мариупол има друга особеност. На практика хората не гласуват тайно, а открито. Просто идват и се подписват. Тези, които са против не гласуват. Идват само тези, които гласуват с да.

 

Мариупол е градът, където на 9 май украинските военни откриха огън от бойни машини по участниците в митинга за Деня на победата. Днес там погребват 20-те жертви, загинали от куршуми в празничния ден.

 

Въпреки прогнозирания сериозен превес на положителните отговори, вотът предизвиква противоречиви реакции сред гражданите. Има жители на Източна Украйна, които освен независимост очакват и кримски сценарий.

 

Тази сутрин и през изминалата нощ в Славянск са били чути стрелби и многобройни детонации. Съобщава се за най-малко един ранен украински военен.

 

Подробности за обстановката в Източна Украйна ще научите от видеото.