В момента млечни продукти за продажба може да се правят само в регистрирани мандри

Предлагането на домашно сирене в ресторантите ще стане законно, а млечни продукти ще може да се произвеждат и продават не само от големите предприятия, съобщава „24 часа”. Промени в наредбата за директни продажби допускат сирене и кашкавал от овче, козе и биволско мляко да може да се правят от мобилни мандри дори на самото пасище.

 

И в момента домашно сирене се предлага от някои ресторанти, но те рискуват глоба от Агенцията по храните. Причината е, че според действащото законодателство млечни продукти за продажба може да се правят само в регистрирани мандри, които трябва да отговарят на множество изисквания.

 

Средно 14 милиона лева се въртят в бизнеса с приемни родители, съобщава вестник „Репортер". Средното възнаграждение, което държавата всеки месец дава на семейство, за да отглежда чуждо дете, е 700 лв. Последните данни на Агенцията за социално подпомагане показват, че 2110 деца са настанени в 1601 приемни семейства. Още 473 семейства са одобрени и чакат да получат дете, което е изоставено, няма родители или социалните са го извели от дома му. 


Приемните родители се разделят на професионални и доброволни. Професионалните са изкарали курс и получават заплата от 510 лв. на месец да се грижат за едно дете, за второ сумата става общо 544 лв., а за трето - 578 лв.

 

Повече от печата гледайте във видеото!