На 20 май ще бъде открита и гореща линия за подаване на сигнали за злоупотреби

До всяка избирателна секция ще има по един полицай. МВР, съвместно с прокуратурата и ДАНС е създало вече организация за охрана на евроизборите. Пет дни преди вота, тоест на 20 май, ще бъде открита и гореща линия за подаване на сигнали за злоупотреби.  

 

Близо 12 500 полицаи ще охраняват общо около 11 658 секции в цялата страна. За транспортирането на бюлетините тази година ще се грижи жандармерията. Полицията ще има ангажимент да проверява и  изборните секции в деня преди вота.

 

Вече е създаден координационен център между МВР, прокуратурата и ДАНС. На 20 май ще бъде открита гореща линия за подаване на сигнали - по телефон и e-mail: 02/982 22 32; izbori@mvr.bg.

 

Колкото до появилите се съмнения, че серийните номера на бюлетините ще позволят контролиране на вота чрез проста математика, от ЦИК са категорични, че това е спекулация. Ако все пак в урната попадне бюлетина с неоткъснат сериен номер, тя няма да бъде невалидна, ако номерът отговаря на този от кочаните. Няма да важи, ако се окаже, че не е от партидата за конкретната секция. 

 

От ЦИК предупреждават, че съмненията работят само в полза на търговците на гласове.

 

Заради съвпадането на изборите с абитуриентските балове МВР в момента води разговори на Министерството на образованието каква да бъде организацията в училищата, където в същия ден се провеждат балове. 

 

Охраната на изборите ще струва на държавата около 3 млн. лв., които вече са отпуснати от Министерския съвет на МВР.