Близо 3000 заведения и магазини в страната имат съмнително ниски обороти

Започват масови проверки на търговските обекти за фалшиви касови бележки. Близо 3000 заведения и магазини в страната имат съмнително ниски обороти, заявиха за Нова телевизия от Националната агенция за приходите (НАП). 

 

Екип на "Новините на Нова" тръгна по сигнал на зрител за издадена фалшива касова бележка от заведение в центъра на София. В изпратения касов бон липсва точното име и адрес на търговеца, липсва БУЛСТАТ номер. 

 

След контролна покупка получаваме валиден касов бон. Данъчните инспектори провериха документите и оборота в заведението. Констатираха, че парите в касата не отговарят на отчетените от касовия апарат

 

Касовите бележки-менте са честа практика за укриване на оборота, обясняват данъчните. Обикновено търговците си позволяват подобни нарушения в почивните дни, когато се предполага, че инспекторите не работят. Потребителят дори не обръща внимание, че на бележката липсва някой от законовите реквизити. 

 

Данъчните наблюдават в реално време работата на всеки касов апарат, вързан към системата. По данни на системата "рисковите фирми", при които има съмнение за укриване на пари, са около 2800. До 10 дни всяка от тях ще получи писмо. Предстоят проверки, които ще установят кой укрива приходи. Глобите за неиздаване на касови бележки за юридически лица са до 2000 лева.