На този етап раниците или комплектите за бедствия все още не съществуват у нас

Във всеки дом у нас да има комплект за оцеляване при бедствия. Това е предвидено в Националната програма за защита на населението до 2018 година. 

 

Наводнения, земетресения, свлачища, горски пожари, силни бури и урагани. Това са само част от бедствията, срещу които човек е безсилен. Затова експертите вече са се заели с разработването на комплектите за оцеляване. 

 

В раницата ни за оцеляване трябва задължително да има суха храна с дълъг срок на годност, вода, медицински консумативи, малко дрехи, лични вещи и документи, фенерче и радио

 

И докато експертите все още разработват тази идея, в село Дивотино хората вече са подготвени с неща от първа необходимост. Георги Крумов още помни ужаса и страха, който е изпитал със семейството си при земетресението в Перник преди две години. Признава, че не са имали никаква подготовка за трусовете. Сега раницата с неща от първа необходимост е винаги близо до тях.

 

Земетресенията често били част от ежедневието на Виктория. Живяла в Япония, а сега у нас разказва, че комплектите за оцеляване отдавна се използват в страната на изгряващото слънце

 

На този етап раниците или комплектите за бедствия все още не съществуват у нас. Не е ясно и колко ще струват раниците за спешни случаи, а до тогава за всеки случай всеки един от нас може да си направим сам.