Най-много са нарушенията при подмяна на електромерите

Държавната комисия за енергийно и водно регулиране заплаши ЕРП-тата със смазващи глоби от 50 млн. лева. Над 2600 нарушения са констатирани при одита на трите електроразпределителни дружества - ЧЕЗ Разпределение, EVN и ЕНЕРГО-ПРО, информират от ДКЕВР. Според енергийния регулатор обаче не става дума за един или два акта, а 2690 различни нарушения.


Най-много са нарушенията при подмяна на електромерите като само при ЧЕЗ са констатирани 1088 такива от направени 1283 проверки (в 85% от проверените случаи).


При EVN са установени 349 нарушения, за които са съставени констативни протоколи, при 553 проверки, което представлява 63% от направените проверки.


От ДКЕВР обясняват още, че през последните няколко седмици са постъпили много жалби в изнесените приемни на комисията в страната. Хората се оплакват от некачествено предоставената услуга, която е довела до изгарянето на голям брой електрически уреди.


При одита е извършен и анализ на финансовите показатели на трите ЕРП-та, включително отчетените приходи, технологичните загуби и административните разходи и разходи за експлоатация и поддръжка.


Въпреки това дружествата не са отчели по-големи печалби, а са използвали тези спестени пари за увеличаване на административните разходи, включително консултантски услуги, комисиони и мениджърски услуги, допълват от ДКЕВР.


От регулатора припомнят, че на 12 май ДКЕВР е приела докладите на работните групи за извършените регулаторни одити на трите ЕРП-та, които бяха проведени в продължение на четири месеца от експерти на Комисията и външни експерти.

 

Според икономисти през последните години в енергетиката не се търси начин за разрешаване на проблемите. Всички усилия се хвърлят за "намиране на виновник". Прогнозите са за срив на системата и фалит на НЕК. В момента по веригата се опитват да си прехвърлят натрупаните дългове.