Реки преливат, дъждовете и градушките предизвикват аварии, на места вали и сняг

Проливни дъждове предизвикаха преливане на реки и наводнения в Босна, включително в столицата Сараево, където десетки къщи бяха наводнени и откъснати от света, съобщиха властите.

 

Река Миляцка, която пресича босненската столица, излезе от коритото си и наводни голям земеделски терен с ширина от около един километър и дължина от няколко километра. Много малки реки и потоци, които се вливат в Миляцка в тази област, също излязоха от коритото си, като причиниха наводнения в редица квартали, съобщава БГНЕС.

 

Наводнения станаха и в редица други градове на страната, включително в област Тузла на североизток. В източната част на страната беше обявен жълт код, както и в редица области на север, юг и в централната част на страната, включително Сараево. Обявен е червен код за обилни валежи от дъжда за източната част от страна и по-специално във Вишеград. 

 

В Хърватия заради проливните дъждове и градушките цяла Славония и Бараня тази сутрин останаха без ток, но аварията скоро беше отстранена. Хърватските медии съобщават, че на места са паднали 67 литра на квадратен метър. По високите части на страната заваля сняг, а на връх Свети Юри в планината Биоково беше измерена температура от минус 11 градуса по Целзий. В по-голямата част от Хърватия е обявен оранжев и жълт код за бурен вятър. 

 

Сняг падна и в Черна гора, съобщават местните медии. Там са обявени оранжев и жълт код за валежи, но в по-голямата част от страната не вали, а духа бурен вятър. За Македония е обявен жълт код в цялата страна заради гръмотевични бури и силни ветрове.

 

В Сърбия е обявен червен код в западната част на страната заради интензивни валежи от дъжд. Оранжев код е обявен за Югозападна, Югоизточна, Източна Сърбия. В Банат и Бачка гръмотевичните бури са придружени със силен вятър. 

 

В Косово е обявен жълт код за силни гръмотевични бури. В южните и централните части на Румъния също е обявен оранжев и жълт код за обилни дъждове и силен вятър.

 

У нас най-много валежи от вчера следобед са паднали в Северозападна България. За Северозападна и Централна Северна България е обявен жълт код за гръмотевични бури и интензивни валежи поради преминаващ циклон. Синоптиците от НИМХ уточниха, че в следващите дни се очакват също валежи, но не чак толкова обилни. Ще има и временни спирания на валежите.