Цветозар Томов, говорител на ЦИК, обясни какви елементи бюлетината и как ще протече гласуването

Бюлетината за предстоящите избори на 25 май съдържа няколко елемента. От дясната й страна има номер, който трябва да съвпада с номера отдолу. Бюлетините са в кочан и тя не бива да бъде откъсната преди гласуването. Избирателят има право да сравни двата номера, след което бюлетината се откъсва”, обясни в „Здравей, България” Цветозар Томов, говорител на ЦИК относно това как да гласуваме на изборите и какво съдържа бюлетината.

 

На гърба на бюлетината има черна линия, която покрива квадратчетата, за да не може да прозира какво е попълнил гласоподавателят при предаването й. Освен това има и две квадратчета за печати. Първият печат се слага преди да гласуваме, а вторият – след като сме гласували. „Трябва да откажете да гласувате с неподпечатана бюлетина”, обясни още говорителят на ЦИК. 

 

При самото гласуване в тъмната стаичка имаме право да използваме два знака – хикс и чавка. „Хубаво е да не излизате от квадратчето, но ако стане така, че излезете, бюлетината ще бъде обявена за недействителна. Имате право да получите и втора бюлетина”, обясни експертът.

 

От лявата страна на бюлетината гласуваме за партия, коалиция и независими кандидати, а от дясната – за преференции. „Задължително е да гласувате в лявата страна, за да може гласът ви да бъде зачетен. Вотът за преференции не е задължителен”, каза Томов.

 

Номерът от самата бюлетина се откъсва и се пуска в непрозрачна кутия. Удря се втори печат и едва след това бюлетината се пуска в урната

 

Как точно да гласувате на предстоящите избори  - гледайте във видеото.