Проливни дъждове и ветрове повредиха стотици къщи, наводниха улици

Пороите, градушката и ураганните ветрове нанесоха тежки щети в половин България. Стихията повреди стотици къщи, наводни улици и площади, унищожи част от реколтата. Едно от най-тежко пострадалите места е плевенското село Горни Дъбник. През целия ден в софийското село Чепинци почистваха след торнадото, което отнесе няколко покрива.

 

Щетите в Горни Дъбник са основно по покривите на къщите, но са изключително сериозни. На места те буквално бяха вдигнати от вятъра. Пострадали са както къщи, в които се живее постоянно, така и вили и селскостопански постройки.

Още по темата

 

Над 100 къщи са засегнати от силната буря, една четвърт от тях много сериозно - отнесени покриви, паднали довари, срутени стени, изкоренени огромни дървета. Един от най-потърпевшите е Мирослав Петров – покривът на къщата му го няма буквално го няма. Хората в селото разказват, че всичко се е случило за няколко минути.

 

Жертва на опустошителната буря са станали и няколко семейства щъркели. Гнездата направо са изхвръкнали.
 

От днес в селото обикаля комисия, която описва щетите. Според кмета, пострадалите ще получат максимум 325 лв. и то само за щетите на жилищните къщи, но не и селскостопанските постройки.

 

Недоволен от правилата на държавата е и Мирослав Петков. Комисията на място му е отрязала молбата с аргумента, че къщата му е вила и той има апартамент с Плевен. Мирослав е ядосан, въпреки, че е наясно, че с парите, които ще му даде държавата не може да направи почти нищо.

 

Повечето хора в селото вече са започнали със собствени сили и средства да възстановяват къщите си.

 

Подробности за щетите от природните стихии ще научите от видеото.